PUOTILAN PARAS KANAKEITTO (à la Anneli Miljard)

Tämä on keittokirjasta otetusta reseptistä Annelin edelleen kehittämä herkkuresepti, joka ei sovi kalorien laskijoille. Tässä reseptissä nimittäin ei kuorita rasvaa keiton pinnalta pois tai heitetä nahkoja roskikseen, vaan kana syödään rasvoineen, nahkoineen - ja juuri siksi tämä onkin niin ihanaa!
vajaan kilon painoinen kana (ei broileri)

noin 1,5 litraa vettä

pari porkkanaa

pikkulapsen nyrkin kokoinen pala juuriselleriä

yksi iso tai pari pientä sipulia

kimppu persiljaa

1,5 tl suolaa

1 tl kuivattua timjamia

8 valkopippuriaPaloittele kana (koivet ja siivet irti nivelten kohdalta, selkäranka keskeltä poikki – keittiösakset ovat hyvä työkalu).  Huuhtaise nopeasti ja pane kattilaan kylmään veteen.  Vettä tulisi olla sen verran, että palat peittyvät. Kuumenna hitaasti, kuori pinnalta vaahto pois.

Kuori ja paloittele kasvikset ja lisää ne mausteiden kera kattilaan. Määrät eivät ole tarkkoja, ja voit halutessasi lisätä kaikenlaista muutakin, esimerkiksi palsternakkaa ja lipstikkaa - sitä mitä kaapissa sattuu olemaan. Muhita kanaa kannen alla muutama tunti tai kunnes se on kypsää. Liemen ei pidä varsinaisesti kiehua, vaan ainoastaan poreilla hiukan. Eli haudutetaan hymyten. Kypsyyden voi lopuksi tarkistaa: kun liha irtoaa helposti luista, kana on kypsä.

Nosta kana liemestä ja anna sen jäähtyä hetki, että voit käsitellä sitä.  Liemen voit jättää yhä hymyämään ilman kantta, niin liemi tiivistyy vielä hiukan lisää. Kun kanaa voi käsitellä, mutta se on yhä lämmin, riivi kaikki irtoava irti luista, niin lihat kuin nahat. Lajittele samalla saalis: nätit lihat yhteen kuppiin (siis suurin osa lihasta), nahat, jänteet ja tylsemmän näköiset lihat toiseen. Älä missään nimessä heitä nahkoja pois! Riivi hyvät lihat suupaloiksi.

Palaa liemikattilan ääreen ja ota esille sauvasekoitin. Kippaa liemikattilaan se kanakupillinen, jossa on nahat ym. Jauha sauvasekoittimella koko kattilan sisältö tasaiseksi, ts. liemi, kasvikset, nahat – ihan kaikki paitsi suurin osa lihoista, ne kauniit. Syntyy sakea keitto. Jos haluat keittoon lisää sakeutta, lisää desi kermaa  tai täysmaitoa, joho on sekoitettu 3 rkl vehnäjauhoja. Kiehauta sekoittaen ja lisää nätit kanapalat. Mausta perinteisesti currylla (teelusikallinen tai kaksi, maista sopiva annostus) sekä cayennepippurilla tai chilillä (ei liikaa, vain antamaan pientä terää). Varmista suolan määrä. Anna keiton hautua vielä kymmenisen minuuttia lieden lämpimässä, niin maut tasoittuvat (ykkösellä tai vain jälkilämmöllä).  Nauti ja kuole silkasta syömisen onnesta.

Kommentit

Suositut tekstit