Kevät vuodenajoista ihanin?


Kevättä pidetään kaiken uuden syntymän vuodenaikana. Mutta mielessäni on myös pyörinyt onko kaikki aina niin hienoa ja ihanaa? Millaista aikaa kevät on sitten meidän tilalla? 


Meidän tilamme tuottaa pihvivasikoita finn angus osuuskunnan tuotantoketjuun. Lehmistämme noin 75 % poikii keväällä maalis-huhtikuulla ja loput syksyllä. Vasikat kasvavat 6-7 kk emonsa kanssa ennen vieroitusta ja toiselle tilalle muuttoa. Poikimakauteen aloitetaan valmistautumaan jo helmikuun alussa, jolloin aloitamme täsmäämään eläinten ruokintaa. Isäntä viettää joka päivä enemmän aikaa navetalla kierrellen lehmien ja erityisesti ensi kertaa poikivien hiehojen seassa. Näin naudat tottuvat ihmiseen ja avun antaminen vasikalle tarvittaessa on helpompaa. Poikimahetken lähentyessä navetalla käydään myös öisin tarkkailemassa.

Odotettu poikima-ajankohta lehmille meillä oli tänä vuonnakin tiedossa siitä, kun tilan sonnit aloittivat viime keväänä kesätyönsä. Sen päälle kului viikko ja melkein toinenkin ennen kuin poikimakausi sitten viimein alkoi. Tuntui, että tänä vuonna todellakin odotimme ensimmäistä vasikkaa kuin kuuta nousevaa kunnes se lopultakin eräänä sunnuntaina alkoi.

Tässä Kian vasikka Octavia

Siitäpä se rumba alkoikin. Tähän mennessä on ollut yhden vasikan päiviä ja parhaimpana päivänä kolme vasikkaa on putkahtanut maailmaan. Navetan tapahtumat sanelevat hyvin pitkälti päivien kulun. Eli navetalla käydään katselemassa onko mitään tapahtumassa noin kolmen tunnin välein päivin öin. Sen lisäksi tehdään päivittäiset rutiinityöt ruokinnat ja karsinoiden kuivitukset. Ja jos lehmä kaipaa poikimiseen tai vasikan alkuhoitoon apua, on sitä oltava antamassa kelloon katsomatta.

Ja vaikka joskus tekee kaikkensa, niin aina se ei riitä ja menetyksiä tulee. Se tunne kun makaat kaikkesi antaneena rättipoikki väsyneenä navetan käytävällä aamuyöllä neljän aikaan vaatteet yltäpäältä liassa vasikan ja lehmän kanssa, saa miettimään onko tämä kevät ihanaa aikaa? Tämän tunteen on varmasti jokainen karjankasvattaja kokenut ja tietää miltä se tuntuu.

Tähän päivään mennessä oman tilan poikimiset on edennyt puoleen väliin ja kaikki sujunut kuitenkin hyvin. Isäntä on kyllä välillä hieman väsynyt, kun yövalvomisia on kolme viikkoa takana.


Kysymykseeni palaten kuitenkin mitä minun kevät on…
Kevät on aamuyön yöpakkasella navetalle tähtien loisteessa kävely.
Kevät on aamun auringon nousut ja lintujen laulu.
Kevät on uusien vasikoiden yhteiset leikit ja emojen äidillinen ääntely.

Kyllä kevät on ihanaa aikaa.
Terveisin Janne Nurkkalan Tilalta


Kommentit

Suositut tekstit