Eggspressin lokakuun kuulumisia

Värikäs, lämmin ja luminenkin lokakuu on jäänyt taa ja on aika luoda katsaus kuluneeseen kuukauteen.

Heinäkuussa käynnistetyssä Operaatio Munamankelissa Eggspressin isännät Mikko ja Jyri-Pekka lupasivat pyöräillä kilometrin jokaista heinäkuun aikana tullutta uutta asiakasta kohden. Kilometrejä kertyi komeat 240! Lokakuussa Jyri pääsi vihdoin suorittamaan pyöräilystä oman osuutensa, eli 120 km Keiteleeltä Kuopioon. Mikon suoritus nähdään keväällä. Aika hurjia miehiä!
Operaatio Munamankelin yhteydessä lahjoitettiin Vaahteramäen Friida-munia Keiteleen ruokajakoon.

Munamankeli matkalla

Eggspressin lokakuuhun kuului laidunlihan esiintuominen pienenä vastaiskuna lihattomalle lokakuulle. Vietimme laidunlihallista lokakuuta herättäen tietoisuutta eettisesti ja ekologisesti tuotetun lihan ilmastovaikutuksista. Halusimme erityisesti kiinnittää ihmisten huomiota siihen, että lokakuu ajankohtana on Suomessa laiduntavan lihan parasta sesonkiaikaa.

Jos et ole vielä tutustunut laidunlihallisen lokakuun teemoihimme, kannattaa lukaista vaikkapa tämä Jyri-Pekan mainio blogikirjoitus aiheesta.


Tuoteuutuuksia

Nyt jo taaksejäänen lokakuun aikana saimme tuotelistalle takaisin kauan odotetut Ruisvaaran porkkanat ja Lilja Farmsin SuperPotut. Muutamalla reitillä on päästy myös maistelemaan Heikkilän juustolan leipäjuustoa, jota tulee jatkossakin olemaan silloin tällöin saatavana.

Somerolta ajettaville reiteille on voinut jo tilata Pikku-Friidoja, joita on saatavilla kunnes munat alkavat täyttää niin sanotun normaalikoon kriteerin, eli kennon munien keskipaino ylittää 50g.
Penttilän pottufarmilla on tuotekehittelyn tuloksena syntynyt herkullinen vehnä-peruna Gnocchi, joka on helppo ja nopea valmistaa. Kokonaan uutena tuttavuutena Eggspressissä on Miniverso, pieni puutarha Lammilta. Miniversot ovat voimakkaan makuisia syötävien kasvien versoja, jotka maustavat ja koristavat mm. voileivät, salaatit ja munakkaat. Versovalikoimaista löytyy hernettä, rukolaa, retiisiä ja sinappia. Näitä uutuuksia ja Pikku-Friidoja on myöhemmin saatavissa myös Keiteleeltä ajettaville reiteille.

Keiteleen valikoiman lokakuun uutuustuotteissa otettiin jo pieni harppaus kohti lähestyvää joulua. Valikoimaan tuli Uitamon tuvan vaaleaa glögiä ja Kankaalan tilan kokonaisia kalkkunoita, joita on myöhemmin luultavasti tulossa myös Somerolta ajettavien reittien valikoimaan. 

Tilojen kuulumisia

Maakunnon kanalaan Vaahteramäkeen kotiutui uusia kananuorikoita. Kanat totuttelevat uuteen kotiinsa ensin sisätiloissa ja kun ne ovat oppineet munimaan pesiin, pääsevät ne ulkoilemaan. Kanat ulkoilevat ympäri vuoden. Pakkasilla ja lumisellakin kelillä suurin osa uskaltautuu terassille ja rohkeimmat laitumelle asti. Kanojen ensimmäiset munat ovat hyvin pieniä, kovakuorisia ja herkullisia. Niissä on kaikki samat ravintoarvot kuin isommissakin munissa, mutta pienessä ja tiiviissä paketissa. Näitä Pikku-Friidoja on jo saatu jakoon asiakkaillekin asti. Muninta on siis käynnistynyt hyvin.Jokinotkon lampaat on lokakuun aikana otettu laitumelta sisälle. Lampaat on keritty ja karitsat vieroitettu. Jos ensilumen jälkeinen lämpöaalto jatkuu niin lampaat pääsevät vielä ulos, mutta lumen ja pakkasten tullessa ne jäävät talvitarhoihin. Naudat jatkavat vielä laiduntamistaan. 

Bornemannsilla syksyn omenasato on saatu pullotettua ja pussitettua. Tänä vuonna omenaa oli runsaasti ja saammekin nauttia sadosta pitkin talvea.

Palviaisen Mangalitza-tarhassa possut elelevät vapaasti ja teuraaksi lähtevät ne, jotka saadaan houkuteltua mukaan. Muiden elämästä tehdään mukavampaa kuivittamalla koppeja oljilla marraskuisia kelejä vastaan ja odotellaan kivoja pikku pakkaskelejä.
Tulossa marraskuussa...

Heikkilän juustolan maitopakkaus muuttuu pullosta pussiksi. Samalla pakkauskoko vaihtuu litrasta puoleentoista ja litrahintaa on tiputettu. Nyt viimeistään kannattaa maistaa tätä erikoisen hyvää maitoa!

Penttilän tilalla on aloitettu valmistautuminen joulun porkkana-, lanttu- ja perunalaatikkokauteen. Näitä herkkuja on tulossa marraskuun puolessa välissä. Myöskin talvisia juhlia silmälläpitäen valikoimasta tulevat taas löytymään Bornemannsin mehustamon omenaglögi ja kuohujuoma. 

Joulukinkkuja monet odottavat pääsemänsä tilaamaan sormet valmiina näppäimistöllä.
Suolattuja ja pakastettuja Vallan Maukkaan kinkkuja on tulossa tilattavaksi. Niitä tosin ei ole kovin montaa, joten jos haluaa oman kinkkunsa varmistaa, kannattaa miettiä josko pakastimeen mahtuisi kokonainen tai puolikas aittapossu ja laittaa sähköpostia osoitteeseen aittapossu@gmail.com. Aittapossut ovat Maakunnon kasvattamia ulkotarhassa kesän elelleitä possuja. Possuja on vielä muutama vapaana.

Hei ja meillä on myös käynnissä ARVONTA!
Kaikki 1.-30.11. välisenä aikana tehdyt tilaukset osallistuvat 50€:n arvoisen lahjakortin arvontaan. Lahjakortin voi käyttää vaikka jouluruokaostoksiin tai se voi toimia pelastajana kun mietit lahjaideaa läheisellesi. Onnea arvontaan!
Näistä ja muista kuulumisista saa ajantasaista tietoa
Facebook-sivullamme Eggspress
Facebook-ryhmässämme Vaahteramäen Eggspress
Instagramissa @munaeggspress
ja WhatsAppissa

Kaikki reitit ja pysäkit löytyvät kotisivuiltamme www.eggspress.fiMukavaa ja maukasta marraskuuta kaikille!

Mikko, Johanna, Jenni, Jyri-Pekka, Friida-Elina ja Albert

Kommentit

Suositut tekstit