Mähkylät eli maailman parhaat lihapiirakat

Facebook-ryhmässämme Vaahteramäen Eggspress virisi jauhokeskustelu, jossa asiakkaamme vinkkasi Krannin vehnäjauhoista tulevan oikein hyvä lihapiirakkataikina. Piirakat olivat kirjoittajan mukaan "mähkylän" näköisiä, niinpä näitä alettiin kutsua tuttavallisesti Mähkylöiksi.

Friidan kokeellisessa keittiössä valmistettiin Mähkylöitä perjantai-illan herkuksi.
Lihapiirakat eivät ole mitään varsinaista pikaruokaa, mutta palkitsevat tekijänsä ja muut kieli pitkällä odottavat maistelijat.

Mähkylät maistuvat ihan sellaisinaankin, mutta teimme myös varsinaisen Eggspress-mähkylän, jonka nimesimme "Työmiehen Mähkyläksi". Työmiehen Mähkylän täytteenä on Penttilän tilan bratwurstia, paistettu Friida-muna ja Rintasen puutarhatilan maustekurkkua.


Tällä ohjeella piirakoita tulee n. 20 kpl. Jos ei ihan kaikkea jaksa syödä kerralla (on aika täyttävää!) niin Mähkylät voi hyvin myös pakastaa ja nauttia myöhemmin.

Mähkylöihin tarvitset:

Taikina
1l kädenlämpöistä maitoa
2-3 pss kuivahiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
n. 20 dl Krannin vehnäjauhoja, korvasimme osan jauhoista Krannin ruisjauhoilla
n. 3 rkl öljyä

Täyte
1 kg jauhelihaa
2 pientä tai 1 iso sipuli
2 porkkanaa
n. 3 dl Krannin ohrasuurimoita
mausteita maun mukaan

Paistamiseen 1l auringonkukkaöljyä

Ja näin ne valmistuvat:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää maidon joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Krannin vehnäjauhojen kanssa riittää 2 pussia kuivahiivaa, kolme pussillista nostatti taikinaa vähän liikaakin ;) Lisää jauhot vähitellen käsin alustaen. Lisää öljy taikinaan alustuksen loppuvaiheessa. Taikina on hyvä kun sitä pystyy kaulimaan. 
Anna taikinan nousta lämpimässä sillä aikaa kun valmistat täytteen. 

Täytteen valmistus
Keitä ohrasuurimoita n. 10 minuuttia väljässä vedessä. Suurimot kypsyvät veden imeytyessä puuromaiseksi, mikä tekee täytteestä sopivan tahnamaista. Ruskista jauheliha pannulla, lisää sipulisilppu, raastettu porkkana ja mausta oman maun mukaan. Lisää ohrasuurimot ja sekoita. 

Näihin Mähkylöihin käytettiin Ylöstalon tilan Herefordin jauhelihaa. Myös lampaan tai possun jauheliha soveltuu erinomaisesti, tai täytteestä voi tehdä lihattoman version käyttämällä esimerkiksi Karviaisten tilan VoimaPapu härkisrouhetta. Krannin ohrasuurimoiden puuromainen koostumus takaa että täyte pysyy kasassa ilman lihaakin. Vain mielikuvitus on rajana!


Kauli taikina n. sentin paksuiseksi levyksi. Taikinaa ei kannata jättää turhan paksuksi, jotta se ehtii paistuessaan kypsyä myös sisältä pinnan palamatta. Ota taikinalevystä pyöreitä piirakoita muotilla. Tähän tarkoitukseen keksimme käyttää Heikkilän jukurttipurkkia, joka oli juuri sopivan kokoinen! 


Annostele täytettä piirakan keskelle, sivele reunoille hiukan vettä ja puristele piirakka muotoonsa. Uppopaista auringonkukkaöljyssä kunnes piirakka on molemmilta puolilta kauniin ruskea. Nauti!

Koemaistajalta hyväksyntä! Taitaa löytyä Eggspress-reiteillä kuskien eväspusseista näitä jatkossa!

Kommentit

Suositut tekstit