Omenaherkku – Helppo omenapaistos

Tämä on yleinen resepti, joka on tässä sovellettu laadukkaisiin raaka-aineisiin. Itse teen tämän tuntuman perusteella ilman reseptiä, ja netti on tietysti täynnä tämän eri versioita.


Tarvitset
n. 1 kg hapahkoja omenoita, mieluusti kotimaisia
1-2 tl kanelia (Ceylonin)
75 – 100 g (Heikkilän) voita
vajaa 1 dl sokeria
3-4 dl Krannin tilan kaurahiutaleita

Jos käytät kotimaisia omenoita, älä kuori niitä vaan poista vain keskusta omenaporalla. Omenan voi myös paloitella suoraan niin, että jäljelle jää vain keskusta. Ulkomaiset omenat kannattaa pestä hyvin tai kuoria. Omenat paloitellaan uuninkestävään vuokaan tai kulhoon ja sekaan ripotellaan kanelia. Ceyloninkaneli eli aito kaneli on suositeltavaa, koska se sisältää hyvin vähän kumariinia toisin kuin yleisempi Cassiakaneli. Jos tykkää makeasta, tässä vaiheessa omenalohkojen joukkoon voi lisätä vähän sokeria tai siirappia. Sulata voi mikrossa tai kattilassa ja sekoita joukkoon sokeri ja kaurahiutaleet. Kaurahiutaleita käytetään sen verran, että seos ei ole enää märkää vaan irtonaista. Määrä vaihtelee vähän hiutaleista riippuen. Levitä seos omenoiden päälle löyhästi.

Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia kunnes omenat ovat pehmeitä. Lopputulosta parantaa hieman, jos omenoita paistaa ensin ilman kuorrutusta uunissa tai kuumentaa 10 min mikrossa, koska silloin niistä poistuu ylimääräistä vettä. Jäähdytä paistos ilman kantta, jotta kuorrutus pysyy rapeana. Tarjoile jäähtyneenä mutta ei jääkylmänä vaniljakastikkeen kanssa. Siihenkin on ohje täällä.

Tämän monelle tutun kestosuosikin reseptin meille blogiin taikoi Markus Haapala.

Kommentit

Suositut tekstit