Intohimona hyvä ruoka

Eläinlääketieteen tohtori Laura Hänninen kertoo Seura-lehdessä julkaistussa artikkelissa Suomen karjatiloja kierrellessään vakuuttuneensa siitä, että tuottajat eivät ole eläinten hyvinvoinnin huomioon ottavan ruoantuotannon esteinä.
”He tuottavat sitä mistä saa toimeentulon, koska eivät tuota ruokaa harrastuksenaan. Ongelma on siinä, että meillä ei ole jakeluketjuja, joilla kuluttajat saisivat helposti eettisen lihan lautasilleen.
Se taas on pelkkä järjestelykysymys.
Jos tahtoa löytyy.”


Ja sitä tahtoahan löytyy!


Uudet Eggspres-yrittäjät Jenni ja Jyri-Pekka Lemettinen
Eggspress-autot kuljettavat eettisesti ja ekologisesti tuotettua ruokaa – myös muuta kuin lihaa – suoraan pientuottajilta melkein asiakkaan kotiovelle ympäri Suomea. Nyt marraskuun alusta lähtien teemme tätä yhä laajemmin uusien Eggspress-yrittäjien aloittaessa omien reittiensä ajamisen Jyväskylä-Mikkeli -linjan pohjoispuolella. Uusilla yrittäjillä on oma varastonsa ja osittain myös eri tuotevalikoima kuin etelämpänä ajettavilla reiteillä.

Kirjoituksen alussa oleva Laura Hännisen kommentti sekä asiakkaidemme kanssa käydyt ajankohtaiset keskustelut pysäyttivät taas miettimään että mitä me oikein olemmekaan tekemässä.


Mikä Eggspress on ja miksi? Meillä on kaksi kohderyhmää: asiakkaat ja tuottajat.

Asiakkaamme saavat kauttamme suhteellisen vaivattomasti ruokaa, jollaista on hankala löytää muualta. Maku ei lähtökohtaisesti ole se ensisijainen kriteeri, jonka mukaan tuotteet valikoituvat. Se ei myöskään ole tärkeintä ensimmäistä ostopäätöstään tekevälle. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että eettisesti tuotettu, pieneltä tuottajalta tuleva, mahdollisimman prosessoimaton ruoka vaan on hyvää. Jopa niin hyvää että sen makuun päästyään ei enää halua syödä muuta.

Tuottajille emme suinkaan ole ainut jakelukanava, mutta tärkeä sellainen. Eggspressin hoitaessa asiakashankinnan, markkinoinnin ja jakelun tuottajalle jää aikaa olennaiseen. Tuotteensa valmistamiseen ja kehittämiseen. Jopa tuotannon laajentamiseen! Tuottaja saa tämän jakelukanavan kautta tuotteelleen myös paremman taloudellisen tuoton.

Otetaan esimerkiksi vaikka Paijan leipäset. Ensimmäiset Eggspressin kyytiin leivotut ruisleipäset leivottiin kotikeittiössä Someron Pitkäjärvellä. Asiakkaiden toiveiden mukaisesti Paijat kehittivät ruisleipäsistä myös kuminattoman version. Sittemmin Paijan tilalle on valmistunut uudet leipomotilat, palkattu yksi työntekijä ja valikoima on laajentunut. Nyt leipäsiä saattaa löytyä aamupalapöydästä Saimaan rannalla tai piknik-korista Yyterin hiekoilla. Tämän lisäksi tuottajilla on aikaa olla läsnä sosiaalisessa mediassa vastaamassa asiakkaiden kyselyihin ja palautteisiin. Itse asiassa me myös velvoitamme heitä tekemään niin, sillä asiakkaan ja tuottajan välinen kontakti on yksi toimintamme kulmakiviä.Onko Eggspress vielä Eggspress?Uusien Eggspress-yrittäjien reiteillä on mukana uusia tuottajia, joiden tuotteita ei ainakaan heti saa vanhoilta reiteiltä, ja osa tutuista tuotteista ei puolestaan ole mukana uusilla reiteillä. Monille asiakkaillemme tämä on harmittavaa. Juuri siksi että kuten aiemmin kirjoitin, kun hyvään on tottunut ei sitä ilman enää haluaisi olla. Olemme siis onnistuneet ainakin yhdessä asiassa erinomaisesti. Nimittäin totuttamaan asiakkaamme laadukkaaseen ruokaan.

Olen vakuuttunut, että niin hyviä kuin tuotteemme ovatkin, eivät ne ole Suomen mittakaavassa täysin ainutlaatuisia. Meille tulee jatkuvasti yhteydenottoja tuottajilta, joista emme ole ennen kuulleet ja joilla on uskomattoman hyviä tuotteita tarjottavanaan. Satavuotiaasta Suomesta löytyy tahtoa, osaamista ja intohimoa yllättävistä paikoista. Tuottajia putkahtelee tietoisuuteemme peltojen keskeltä, kotikeittiöistä, tienvarsilta ja kaupungeista.

Se, että Eggspressin reittien tuotevalikoima ei ole yhteneväinen joka puolella Suomea, tekee itse asiassa Eggspressistä enemmän Eggspressin kuin ennen. Pystymme mahdollistamaan Paijan leipomon tapaisen kasvutarinan yhä useammalle tuottajalle yhä laajemmalla mittakaavalla. Samalla saamme asiakkaillemme lähituottajien tuotteet tutuiksi ja jakeluketjun pysymään mahdollisimman ekologisena.

Anna ja Antero Paija uusissa leipomotiloissaan

Eggspress ei kuitenkaan ole Eggspress, jos asiakkaita ei kuunnella. Meidän intohimomme on nostaa upeat suomalaiset pientuottajat piiloistaan ja saada upeiden suomalaisten ruokapöytiin hyvän mielen ruokaa. Taistellaan yhdessä tuulimyllyjä vastaan!Elina Välttilä alias Friida Vaahteramäki

Kommentit

Suositut tekstit