Fantastiset sämpylät

Nämä sämpylät ovat nimensä mukaisesti fantastisia!
Ohje on alunperin jostain netin syövereistä, en valitettavasti tiedä alkuperäistä lähdettä. Kunnia kuitenkin sinne minne se kuuluu.
Sämpylöitä ei tarvitse, eikä oikeastaan saakaan nostatuksen jälkeen enää vaivata eikä pyöritellä. Lopputuloksena todella kotoisat, käsintehdyn näköiset ja herkulliset sämpylät. Eggspressin koekeittiössä käytettiin tietysti omasta valikoimasta löytyviä tuotteita, joiden kanssa on aika vaikea epäonnistua.

Vehnäpohjaiset leivät (ja sämpylät muutenkin) ovat yleensä parhaimmillaan tuoreina, juuri uunista tulleina. Nämä eivät tee poikkeusta, mutta täytyy sanoa että liinan alla yön yli nukkuneiden sämpylöiden koostumus ja maku seuraavanakin aamuna oli vielä oikein hyvä.


Jokainen sämpylä on erimuotoinen ja kuori on ihanan rapea


AINEKSET
5 dl kädenlämpöistä vettä
1dl Heikkilän maitoa
Pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl Häntälän Sulo-hunajaa (siirappikin käy paremman puutteessa)
1 dl Krannin ruisjauhoja
1,5dl Krannin kaurahiutaleita
n. 10 dl Krannin vehnäjauhoja
Varaa lisäksi vähän vehnäjauhoja leipomiseen

Mittaa reilusti kädenlämpöinen vesi ja maito astiaan. Lisää kulhoon hunaja, suola,
kaurahiutaleet, ruisjauhot ja kuivahiiva. Sekoita ja anna seoksen kuohahtaa
liinan alla n. 10min. Lisää tämän jälkeen jauhot muutamassa erässä.
Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi.
Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan.
Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä
ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle.
Taikinaa ei enää tässä kohtaa vaivata, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan!
Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele
taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
Leikkaa taikina metallilastalla (tai juustohöylällä, kakkulapiolla tms.) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisiin kannattaa pyrkiä tasaisen paistotuloksen saamiseksi.

Nosta sämpylät pellille.
Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 15-20 minuuttia.
Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Kommentit

  1. Taitaa mukaella Anna Bergenströmin reseptiä, "Det fantastiska brödet".

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut postaukset